Sorban születnek a kutatások és tanulmányok, melyek igazolják a zenetanulás pozitív hatásait az agyra. Kezdve az érzelmi intelligenciával,a koordináció és egyéb kognitív készségekig,

elképesztő az előnye annak, aki gyerekkorban zenét tanult.

A zenetanulás főleg a komplex gondolkodást igénylő feladatokban segíti az embert. Ha csak az iskolai tantárgyakat vesszük, sokkal jobban teljesítenek a zenetanulók matematika, helyesírás, idegen nyelvek, és ábrázolást igénylő tantárgyakban. Ezen kívül vannak általános készségfejlődések, melyek mellett nem lehet elmenni.

Csak hogy néhány példát említsek:

 


Figyelem, koncentráció
A zenetanuló gyerekek nem csak erősebben tudnak koncentrálni,

de figyelmük hosszabb idő eltelte után se lankad annyira és

sokkal könnyebben rázódnak bele egy koncentrációs folyamatba,

sőt jobban meg tudják osztani figyelmüket.
Nem véletlen: beszéljünk akár zongoráról, akár gitárról vagy bármilyen hangszerről, általában az ujjaink mobilitása, egymástól való függetlensége megkívánja a figyelem megosztását. Használjuk tíz ujjunkat, közben a lábunkat, fúvós hangszereknél a szánkat, minden testrészünk más-más mozgást végez.

Egy olyan világban élünk, melyben a digitális zaj teljesen ellep minket. Egy ilyen környezetben a koncentráció képessége hatalmas előny.

Problémamegoldás

A zenetanulás fejleszti a kreativitást, ami a mindennapi életben is rendkívül hasznos. A kifinomultabb problémafelismerés és kreatív problémamegoldás segíti a gyerekek tanulását, de szociális kötelékeikre

is jó hatással van, most még csak az iskolában. A felnőttek világában azonban talán a problémamegoldás a leghasznosabb készség egy olyan élethez, melyet mi választunk, főleg a 21. században.

Összefüggések felismerése

Ez a készség úgy általában a kiművelt elme jellemzője. Az ember úgy

fejlődött a mögöttünk álló sok-sok idő alatt, hogy mintákat keres.

Megtalálja különböző történések, események, tapasztalatok kapcsolódási

pontjait és következtetéseket von le. Ehhez pedig elengedhetetlen felismerni

a köztük lévő összefüggéseket.

Hiszen az adatok önmagában haszontalanok. Az adatokból kirajzolódó összefüggések, trendek, következtetések azok, melyek miatt az adatokat egyáltalán kitaláltuk. A zene összefüggések halmaza. Miért? Mert emberek alkották azokat. Ha csak különálló, egymástól független hangokat találnánk a kottában nem látnánk a fától az erdőt. Habár az ember hallása felismeri az összefüggéseket, egy laikusban nem tudatosodik annak miértje. A zenetanuláshoz azonban tudatosan kell felismerni a mintákat, ezt pedig meg lehet tanulni, lehet gyakorolni.

Van törekvés olyan zeneoktatásra, mely mindezt szem előtt tartja. E célból hoztuk létre a Zeneotthont, ami egy olyan alapfokú zeneoktatást kínál, mely a hangszertanulás mellett a kognitív képességek fejlesztését helyezi előtérbe és az élménnyel tanulást, mindezt otthonában, ugyanis a tanárok házhoz mennek. Tudjon meg többet a Zeneotthonról!


További cikkekért Kövessen minket

Facebookon és Instagramon!

Depositphotos_74060581_xl-2015.jpg
Depositphotos_23145976_xl-2015.jpg
  • Facebook
  • Instagram